duminică, 1 noiembrie 2015

Viața privată și internetul


Postăm pe internet tot ce ne trece prin cap, iar reţelele de socializare s-au transformat în albumele pe care bunicii noştri le păstrau cu sfinţenie pentru a-şi aminti de cele mai frumoase momente din viaţa lor. Acum, fiecare dintre noi este în posesia unui profil pe o reţea de socializare, sau de ce nu, mai multe, pentru că reţelele se înmulţesc pe zi ce trece. Printr-un singur click poti afla o grămadă de detalii despre o persoană, începând cu data la care s-a născut şi terminând cu unde a fost aseară sau ce-a mâncat azi dimineaţă. Mai mult decât atât, lumea nu se sinchiseşte să-şi etaleze pozele în ipostaze provocatoare sau intime. De aici vine şi un conflict care cel puţin în ţara noastră a luat amploare de ceva ani – viaţa privată. Noi înşine suntem vinovaţi de amploarea pe care a luat-o această problemă, pentru că noi transformăm viaţa privată în viaţă publică.
De unde atâta dorinţă de a-ţi afişa viaţa în public? Dar aşa-i omul de când îi lumea, tare-i mai place să îşi arate ce are în casă, ce haine noi şi-a cumpărat şi cum şi-a petrecut el vacanţa în hoteluri pentru care a strâns bani o bună bucată de timp. Oamenii au devenit dependenţi de online şi se pare că cifra acestora este în continuă creştere. Mai mult decât atât au început să crească şi numărul cazurilor de răzbunare între îndrăgostiţi iar răfuiala lor de cele mai multe ori ajunge în mediul public. Aveţi grijă în ce ipostaze sunteţi filmaţi, ce poze transmiteţi prietenilor şi fiţi atenţi să nu ajungeţi pe micile ecrane din propria greşeală.
Reţelele de socializare au o putere nemăsurabilă, fapt ce poate fi uşor demonstrat prin multitudinea de crime care pornesc din mediul online.  De exemplu, doi americani au fost jefuiţi în timp ce se aflau la un spectacol. Hoţii au aflat că aceştia sunt plecaţi dupa ce proprietarii casei au postat un status pe un site de socializare prin care îşi anunţau lipsa. Un alt caz similar este şi cel al familiei McCubbin care la fel au postat un status cum că vor lipsi pentru o perioadă deoarece pleacă în vacanţă în Florida. O altă persoană a rămas fără câteva mii de dolari după ce a postat pe Twitter că pleacă împreună cu familia în vacanţă. De fiecare dată noi înşine purtăm răspundere pentru ceea ce postăm, din nefericire însă, de multe ori uităm că sunt lucruri ce nu trebuie expuse văzului tuturor.
În concluzie, pe internet termenul de viaţă privată îşi pierde din valoare, aveţi grijă ce poze postaţi, în ce postări sunteţi etichetaţi şi ce pagini apreciaţi. Nu expuneţi public datele cu caracter personal şi lucrurile ce ţin de viaţa voastră privată.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Gânduri abracadabrante Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template